På jakt efter win-win-win…

NIC_Magasin_nr11_Lowres-20

Ideellt engagerade i Sverige gör tillsammans insatser som uppgår till 400 000 heltidsårsarbeten. Hur mycket tid en enskild insats tar varierar så klart. Philip Anterup, student vid Malmö högskola, testade på ett korttidsuppdrag under eventet Win-Win Malmö i april 2012.

Runt Philip Anterup rör sig cirka hundra förväntansfulla representanter från Malmös förenings- och näringsliv och ovanför dem hänger Rådhusets stora kristallkronor. Klockan närmar sig 18, klockslaget då gonggongen ska slå och Malmös nya marknadsplats öppnas.

– Mina förväntningar är att jag ska kunna underlätta den här processen på bästa möjliga sätt. Både företag och föreningar har en liten idé om vad de vill ha, men man måste fråga dem vad de egentligen vill ha och kanske hjälpa dem att prioritera för att hitta rätt kontakter, förklarar Philip.

Arrangemanget kallas Win-Win Malmö och är det första av sitt slag i Sverige. Här möts det lokala föreningslivet och näringslivet för att mingla, hitta nya partnerskap och sluta avtal med varandra.
Philip är en av de runt fyrtio frivilliga på plats som sköter mycket av det praktiska under kvällen. Uppgifterna som har fördelats i gruppen handlar om allt ifrån att hälsa välkomna i dörren till att dokumentera vad som sker. Några bidrar även till underhållningen genom ett sånguppträdande.

– Mitt uppdrag är att vara minglare och hjälpa företag och föreningar att hitta varandra. Det kändes rätt för mig eftersom jag har en bakgrund som coach och är van att skapa kontakt och sätta mig in i människors situation, säger Philip och tystnar sedan för att lyssna till kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson som invigningstalar.

Helena Kurki, koordinator för projektet, drar de sista instruktionerna tillsammans med sina kollegor. Ett av de praktiska tipsen är att organisationerna har vita namnbrickor och företagen blå.
– Se till att det blir win-win för båda parter. Man kan till och med tänka win-win-win eftersom ökat samarbete långsiktigt bidrar till Malmö stad också, betonar de.
Sedan slår gonggongen och minglet tar fart.

NIC_Magasin_nr11_Lowres-20

Philip stannar till vid Maria Andersson och Helene Rahm från biståndsorganisationen IM.
– Vi söker allt ifrån kunskap till materiella saker, sammanfattar Maria. Vi försöker till exempel lära oss Indesign, så det vore inte helt fel med någon som kan det, och vi behöver fika till våra volontärmöten. I gengäld kan vi erbjuda företag att ge sina anställda en frivillig timme, precis som man har en gymtimme.
– Jag ser här att vi skulle behöva få tag på en snickarfirma också. Ni behöver lite dörrar, läser Philip med blicken i deltagarlistan.
– Kanske detta – ett designföretag, pekar Helena.
– Ja, men vad är det de designar? Det står inte så det måste vi ta reda på, säger Philip. Han är snart försvunnen i minglet för att hitta svar på det och andra utmaningar. Det är lätt att tappa honom ur sikte, men de orangefärgade t-shirtarna som Philip och de andra frivilliga bär sticker ut i folkminglet.
Människor hälsar och pratar, men uppstår det några nya avtal? Flera tycks fullt nöjda med att bara byta visitkort, utan att skriva ner sina samarbetsidéer.
– Kanske borde det vara en tävling, funderar Philip som är mer ivrig att se resultat. Vilka mingel leder till flest avtal?

Det verkar vara just en viss startsträcka som behövs, för snart växer listan av avtal på storbildskärmen och till och med när gongongen slår för att sätta punkt fortsätter samtalen bland många.
– Jag har hittat en person som kan hjälpa er att öka er synlighet på nätet. Honom måste ni träffa också, ger Philip som sista tips till IM. Som bonus har han själv träffat många spännande människor i processen, allt ifrån gamla skolkamrater som han inte har sett på tjugo år till nya bekantskaper.
– WinWin är ett spännande koncept, sammanfattar han kvällen. Metoden har stor potential och kan fortsätta utvecklas ännu mer. Detsamma gäller innebörden i namnet för arrangemanget, som numera tycks rymma ännu en grupp vinnare: föreningarna, företagen, staden – och de frivilliga.
– Det har varit roligt att vara WinWin- volontär. Jag har fått göra det jag är naturligt bra på, att matcha ihop folk. Det känns bra att hjälpa folk på traven, avslutar Philip.

Text: Malin Rindeskär
Foto: Jenny Ljunggren

Win-Win Malmö

  • Win-Win Malmö är ett samarbete mellan Malmö stad, det lokala näringslivet och det lokala föreningslivet genom MIP och MISO.
  • Idén är att årligen skapa ett event där företag och föreningar får möjlighet att mingla, hitta nya partnerskap och sluta avtal. Varje part bidrar med något som ger vinster för den andra och i det stora perspektivet även för staden.
  • WinWin bygger på ”Marktplatz-metoden”. Idén föddes i Holland och har sedan genomförts i stor skala i bland annat Tyskland, där mer än125 mötesplatser har genomförts i 60 städer. Malmö är den första svenska stad som använder modellen.

Artikeln är tidigare publicerad i NIC #11

Trackbacks

  1. [...] vilket du vill. Du kan t.ex. intervjua personen eller ta initiativ till ett event (t.ex. enligt ”winwin”-konceptet, eller skapa en enkel [...]

Lämna en kommentar

*

Centrum för Publikt Entreprenörskap Glokala Folkhögskolan Folkuniversitetet Malmö Europeiska regionala utvecklingsfonden